Czym jest
Tapir czaprakowy (Tapirus indicus) jest największym z tapirów, ciężkim roślinożercą z krótką, giętką trąbką utworzoną z nosa i górnej wargi. Dorosłe są czarne z przodu i z tyłu, z szerokim białym czaprakiem pośrodku, a młode są brązowe w jasne pasy i cętki. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody uznaje go za gatunek zagrożony.
Zasięg
Lasy tropikalne Mjanmy, Tajlandii, Malezji i Sumatry.
Co się stało
Żyje samotnie i żeruje nocą na liściach, pędach i owocach, często w pobliżu wody. Wyrazisty wzór rozmywa jego zarys w ciemnym lesie.
Kiedy / status
Dziś zagrożony, bo jego lasy się kurczą.
Rola człowieka
Zagraża mu wycinanie nizinnych lasów pod plantacje i pola, polowania oraz śmierć na drogach.