Czym jest
Pandka ruda (Ailurus fulgens) to nadrzewny ssak wielkości kota o rdzawym futrze, białym pyszczku z czerwonawymi pasami pod oczami i długim, pierścieniowanym ogonie. Mimo nazwy nie jest bliską krewną pandy wielkiej. Żywi się głównie liśćmi bambusa. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody uznaje ją za gatunek zagrożony.
Zasięg
Górskie lasy z bambusem w Nepalu, Indiach, Bhutanie, Mjanmie i południowo-zachodnich Chinach.
Co się stało
Prawie całe życie spędza na drzewach, a w chłodzie śpi zwinięta, owinięta ogonem. Bambus daje mało energii, więc porusza się powoli i przez większość dnia odpoczywa.
Kiedy / status
Dziś zagrożona, bo jej lasy kurczą się i dzielą.
Rola człowieka
Zagraża jej utrata i rozdrobnienie lasów, kłusownictwo i odłów na handel zwierzętami domowymi.