Czym jest
Drop indyjski (Ardeotis nigriceps) to duży, długonogi ptak naziemny z białą szyją, czarną czapeczką na głowie i brązowym grzbietem. Ma około metra wzrostu i należy do najcięższych ptaków zdolnych do lotu. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody uznaje go za gatunek krytycznie zagrożony.
Zasięg
Suche stepy i półpustynie zachodnich i środkowych Indii, głównie w Radżastanie.
Co się stało
Samce nadymają worek gardłowy i wydają głuche, dudniące głosy, by zwabić samice. Ciężkie i mało zwrotne w locie dropie często rozbijają się o linie energetyczne, które przecinają dziś ich stepy.
Kiedy / status
Dziś krytycznie zagrożony, zostało bardzo niewiele ptaków.
Rola człowieka
Na skraj zagłady doprowadziły go zderzenia z liniami energetycznymi, zamiana stepów w pola i dawne polowania.