Czym jest
Kaberu etiopski (Canis simensis), zwany też wilkiem etiopskim, to smukły, długonogi drapieżnik o rudawym futrze, białym gardle i piersi oraz długim, wąskim pysku. Żyje tylko w górach Etiopii i żywi się głównie gryzoniami. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody uznaje go za gatunek zagrożony.
Zasięg
Wysokogórskie łąki i wrzosowiska Wyżyny Abisyńskiej w Etiopii.
Co się stało
Kaberu żyją w rodzinnych grupach na wspólnym terytorium, ale na gryzonie polują zwykle w pojedynkę. Te, które przetrwały, żyją w małych, oddzielonych od siebie grupach górskich.
Kiedy / status
Dziś zagrożony, przetrwał w kilku pasmach górskich.
Rola człowieka
Zagraża mu wścieklizna i nosówka od psów domowych oraz pola uprawne i wypas na wysokogórskich łąkach.