Kas tas ir
Prževaļska zirgs (Equus ferus przewalskii) ir drukns Āzijas stepju savvaļas zirgs, mazāks par vairumu mājas zirgu, ar resnu, īsu kaklu un īsām, stāvām tumšām krēpēm, kuras tas katru gadu nomet. Starptautiskā dabas aizsardzības savienība vērtē visu savvaļas zirga sugu, pie kuras tas pieder, un to iekļauj kategorijā «stipri apdraudēta suga».
Areāls
Mongolijas, Ķīnas ziemeļu daļas un Kazahstānas stepes un pustuksneši, atkārtotas izlaišanas vietās.
Kas notika
Prževaļska zirgi savvaļā izzuda, un 1945. gadā pasaulē bija palikuši mazāk nekā 20 vairoties spējīgi zirgi. Visi apmēram 1900 šodien dzīvie zirgi cēlušies no 14 dzīvniekiem, kas noķerti no 1910. līdz 1960. gadam. Kopš tā laika zoodārzu ganāmpulki atgriezti Mongolijā, Ķīnā un Kazahstānā.
Kad / statuss
Tagad stipri apdraudēts, savvaļā atkal dzīvo tikai tur, kur atgriezti ganāmpulki.
Cilvēka loma
No savvaļas to izspieda sāncensība ar cilvēkiem un viņu lopiem un pārmaiņas vidē.