Kas tas ir
Ziemeļu ziloņronis (Mirounga angustirostris) ir milzīgs Klusā okeāna ziemeļaustrumu daļas ronis. Pieaugušie tēviņi ir vairākas reizes smagāki par mātītēm, un tiem ir liels, gaļīgs deguns, ko tie spēj piepūst. Starptautiskā dabas aizsardzības savienība to iekļauj kategorijā «nav apdraudēta suga».
Areāls
Klusā okeāna ziemeļaustrumu daļas piekrastes ūdeņi un pludmales, vairojas Kalifornijā un Lejaskalifornijā Meksikā.
Kas notika
Roņu medības deviņpadsmitajā gadsimtā nogalināja tik daudz ziemeļu ziloņroņu, ka tos uzskatīja par izmirušiem. Daži simti izdzīvoja Meksikā, un no tiem cēlušies visi šodien dzīvie ziemeļu ziloņroņi. Aizsardzībā bari atkal pieauga, un tikai Kalifornijā vien 2013. gadā to bija apmēram 187 000.
Kad / statuss
Tagad nav apdraudēts, atkal vairojas pludmalēs Amerikas Savienotajās Valstīs un Meksikā.
Cilvēka loma
Medības to gandrīz iznīcināja, un tagad to apdraud sapīšanās zvejas rīkos un sadursmes ar kuģiem.
Avoti
- Mičiganas Universitātes vietne Animal Diversity Web: Ziemeļu ziloņronis (Animal Diversity Web: Mirounga angustirostris)
- Amerikas Savienoto Valstu Nacionālā okeāna un atmosfēras pārvalde: Ziemeļu ziloņronis (NOAA Fisheries: Northern elephant seal)
- Amerikas Savienoto Valstu Nacionālā okeāna un atmosfēras pārvalde: ziņojums par ziemeļu ziloņroņa Kalifornijas populāciju, 2021 (NOAA Fisheries: Northern elephant seal, California breeding stock, stock assessment report 2021)