Kas tas ir
Karolīnas papagailis bija mazs, barā dzīvojošs papagailis Ziemeļamerikas austrumu mežos un palienēs. IUCN: izmiris. Ēda sēklas un dārzu augļus, ligzdoja dobumos.
Areāls
No Ohaio un Misisipi ielejām līdz Floridai un Meksikas līcim. Ziemeļos vistālākais savvaļas papagailis ASV.
Kas notika
Mežu izciršana un šaušana kā dārzu kaitēklis iznīcināja barus 19. gadsimtā. Pēdējie plaši pieņemtie savvaļas putni izzuda 20. gadsimta sākumā. Inkass, pēdējais nebrīvē, mira 1918. gada 21. februārī Sinsinati zoodārzā: četrus gadus pēc Martas, pēdējā ceļotājpūļa, tajā pašā ēkā. Slimība no mājputniem reizēm tiek minēta kā papildu cēlonis.
Kad / statuss
Izmira. Pēdējā nāve nebrīvē: 1918. gada 21. februāris.
Cilvēka loma
Dzīvotņu zudums un vajāšana kā kaitēklis: dokumentēta vēsturiska izzušana.
Avoti
IUCN Sarkanais saraksts (Conuropsis carolinensis, EX); Sinsinati zoodārza ieraksts par Inkasu.