Czym jest
Nosorożec biały północny to podgatunek nosorożca białego (Ceratotherium simum cottoni), szerokopyski pasący się na afrykańskiej łące. Żyją tylko dwa zwierzęta: Najin i jej córka Fatu, obie samice, strzeżone w Ol Pejeta Conservancy w Kenii. Ostatni samiec, Sudan, padł w marcu 2018. IUCN traktuje gatunek nosorożca białego jako bliski zagrożenia, bo południowy podgatunek liczy wciąż dziesiątki tysięcy; ta forma północna jest krytycznie zagrożona i zniknęła jako dzika populacja rozrodcza.
Zasięg
Historycznie Sudan Południowy, Uganda, Republika Środkowoafrykańska, Demokratyczna Republika Konga i Czad. Ostatnie dzikie zwierzęta były w Parku Narodowym Garamba. Dzikiej populacji już nie ma.
Co się stało
Kłusownictwo rogu i wojna opróżniły zasięg. Dwie ocalałe nie mogą wydać cielęcia bez rozrodu wspomaganego. Konsorcjum BioRescue wytworzyło zarodki północne i przeniosło część do południowych surogatek; do 2025-2026 nie ogłoszono długoterminowej ciąży. To nadzieja laboratoryjna, nie dzika odbudowa.
Kiedy / status
Funkcjonalnie wymarły na wolności. Zostają dwie samice w niewoli.
Rola człowieka
Handel rogiem i konflikt skończyły dzikie zwierzęta. Opieka w niewoli trzyma przy życiu dwie samice; populacji nie przywróciła.
Źródła
Notatki populacyjne Save the Rhino / IRF; aktualizacje Ol Pejeta i Leibniz-IZW BioRescue; Czerwona lista IUCN (Ceratotherium simum).