Kas tas ir
Kalāns (Enhydra lutris) ir liels Klusā okeāna ziemeļu daļas jūras ūdrs. Tam nav tauku slāņa, un to silda visbiezākais kažoks starp visiem zīdītājiem. Tas ēd, guļot uz muguras ūdenī, un bieži atver gliemežvākus ar akmeni. Starptautiskā dabas aizsardzības savienība to iekļauj kategorijā «stipri apdraudēta suga».
Areāls
Klusā okeāna ziemeļu daļas seklie piekrastes ūdeņi no Krievijas un Japānas caur Aļasku līdz Kanādai, ar atsevišķu grupu Kalifornijas centrālajā daļā.
Kas notika
Pirms astoņpadsmitā gadsimta vidū sākās kažokādu tirdzniecība, kalānu bija apmēram 150 000 līdz 300 000. Mednieki nogalināja tik daudz, ka 1911. gadā, kad līgums aizliedza medības, bija palikuši tikai daži tūkstoši. Kalifornijā izdzīvoja apmēram 50 kalānu kolonija, kas līdz 1972. gadam pieauga līdz vairāk nekā 1000 un līdz 2019. gadam līdz 2962.
Kad / statuss
Tagad stipri apdraudēts, vairāk nekā gadsimtu pēc medību aizlieguma.
Cilvēka loma
To gandrīz iznīcināja medības kažokādu dēļ astoņpadsmitajā un deviņpadsmitajā gadsimtā.