Savvaļa

Izdzīvojis

Ibērijas lūsis

Lynx pardinus

Ibērijas lūsis profilā: pušķi uz ausīm, spalvu apkakle gar vaigiem un īsa aste ar melnu galu

Fix Planet ilustrācija

Izdzīvojis IUCN: VU · Ievainojams globālais novērtējums

Kas tas ir

Ibērijas lūsis (Lynx pardinus) ir vidēja izmēra savvaļas kaķis ar plankumainu iedzeltenu kažoku, pušķiem uz ausīm, spalvu apkakli gar vaigiem un īsu asti ar melnu galu. Pieaugušam dzīvniekam skausta augstums ir apmēram 0,5 m, garums no deguna līdz astes galam apmēram 0,9 m un svars aptuveni no 6 līdz 16 kg. Tas dzīvo tikai Ibērijas pussalā un ir atkarīgs no savvaļas truša, sava galvenā medījuma.

Areāls

2025. gadā lūši dzīvoja 26 atsevišķās vietās Spānijā un Portugālē, un 18 no tām konstatēta vairošanās. Spānijā saskaitīja 2269 lūšus, Portugālē 394. Pašā Spānijā Kastīlijā-Lamančā dzīvoja 1051, Andalūzijā 885 un Estremadūrā 302, mazāk Mursijā, Kastīlijā un Leonā un Madridē. Galvenais sugas patvērums ir Sierra Morena kalni, kur saskaitīja 1145. Pēc Andalūzijas valdības datiem lūšu skaits Andalūzijā pieauga no 457 lūšiem 2019. gadā līdz 885 lūšiem 2025. gadā. Teritorija, kurā lūsis sastopams, ir palielinājusies no 449 kvadrātkilometriem 2005. gadā līdz vismaz 3320 kvadrātkilometriem 2022. gadā.

Kas notika

Divdesmitajā gadsimtā Ibērijas lūša skaits kritās četru iemeslu dēļ: tika iznīcināts Vidusjūras mežs, divas jaunas vīrusu slimības strauji samazināja savvaļas trušu skaitu, cilvēki vajāja lūsi kā kaitēkli, un daudzi dzīvnieki gāja bojā uz ceļiem vai noslīka akās. Līdz 2002. gadam saglabājās tikai divas grupas, viena Doñanas apkaimē un otra Sierra Morena kalnos, kopā 94 lūši. Tolaik sugu atzina par visvairāk apdraudēto kaķi uz Zemes, un Starptautiskā dabas aizsardzības savienība tai piešķīra kategoriju „kritiski apdraudēts”. Spānija, Portugāle un Eiropas Savienība sāka ilgu glābšanas darbu. Zemes īpašnieki piekrita saimniekot tā, lai trušu kļūtu vairāk, audzēšanas centros Spānijā un Portugālē audzēja lūšus, un kopš 2010. gada vairāk nekā 400 dzīvnieku izlaida vietās, kur suga bija izzudusi. Portugāle savu izlaišanu sāka 2014. gadā. Lūšu skaits 2020. gadā pārsniedza 1000, bet 2023. gadā 2000.

Kad / statuss

2024. gada jūnijā Starptautiskā dabas aizsardzības savienība pārcēla Ibērijas lūsi no kategorijas „apdraudēts” uz kategoriju „ievainojams”. Agrāk suga bija kategorijā „kritiski apdraudēts” no 2002. līdz 2008. gadam un kategorijā „apdraudēts” 2015. gadā. Skaitīšana, ko 2026. gada jūnijā publicēja Spānijas Ekoloģiskās pārejas un demogrāfiskās problēmas ministrija, 2025. gadā saskaitīja 2663 lūšus, bet 2024. gadā to bija 2401 un 2021. gadā 1365. Starp tiem 1711 bija pieauguši un gandrīz pieauguši dzīvnieki un 952 mazuļi, bet 542 mātītes vairojās vai turēja savas teritorijas. Ministrija šos skaitļus uzskata par minimāliem.

Cilvēka loma

Cilvēki vispirms noveda lūsi līdz izzušanas robežai, bet pēc tam palīdzēja tam atgūties. Līgumi ar zemes īpašniekiem uzlaboja dzīvotni un palielināja trušu skaitu, lūšus audzēja centros Spānijā un Portugālē un izlaida jaunās teritorijās, bet gar ceļiem uzbūvēja pazemes ejas un žogus. Ceļi joprojām ir lielākās briesmas: 2025. gadā 212 no 273 reģistrētajiem lūšu nāves gadījumiem notika uz ceļiem. Starp citiem apdraudējumiem Starptautiskā dabas aizsardzības savienība min jaunus trušu vīrusu slimību uzliesmojumus, slimības no mājas kaķiem, malumedniecību un klimata izraisītas dzīvotnes pārmaiņas.

Avoti